Az MTA RKK portáljának fejlesztéseA portálfejlesztés megvalósításának időszaka: 2010. augusztus 1.–2011. július 31.
A portálfejlesztés helyszíne: az MTA RKK székháza, Pécs, Papnövelde u. 22.
A portál fejlesztés alapja: www.rkk.hu (2008 decemberi állapot)
Célcsoport: a külső felhasználók közül a szűkebb szakmai közösségtől elindulva a laikus érdeklődőkig bezárólag a társadalom széles rétegei, a belső felhasználók közül valamennyi intézeti dolgozó.
Illeszkedés: a portálfejlesztés beleilleszkedik az MTA RKK – társadalom felé nyitó – kommunikációs és disszeminációs stratégiájába.

 


Az MTA Regionális Kutatások Központja 1995 óta rendelkezik, saját fejlesztésű angol illetve magyar nyelvű honlappal. E honlapról közvetlenül elérhetők az intézeti alegységek, kül-lemüket és struktúrájukat tekintve meglehetősen kusza honlapjai is.

A fejlesztési háttér

A kutatóintézet tulajdonában, több, különböző funkciójú szervergép működik. A portál hátteréül szolgáló két db 2003-as beszerzésű gép (Compaq ML 350, 2G RAM, 144G HDD és Compaq ML 330,1 G RAM, 36G HDD) azonban megérett a cserére. Továbbra is üzemkész az új beszerzésű (2008-as) Compaq Dl 360-as szerverünk, amely a MediaWiki-t üzemelteti.
A portál fejlesztése 1995 óta saját fejlesztéssel, a két rendszergazdánk révén zajlik, illetve ettől függetlenül az intézeti alegységek is maguk oldották meg az intézeti honlapok fejlesztését és üzemeletetését.

A honlapon eddig elhelyezett információk (önéletrajzok, publikációs listák, referenciák, sajtófigyelés, hírek, rendezvények, könyvtári adatállomány, intranetre feltöltött bázisok) hosszú munka eredményeként kerültek fel a honlapra, és továbbra is értékesek, így átmentendők a következő rendszerbe. Vannak azonban itt is hiányosságok a tartalmat, a részletezettséget, az archiválást, az elérhetőséget és a használhatóságot illetően is.

A fejlesztés menete

Biztosítani kell a portált üzemeletető megfelelő hardver és szoftver hátteret: a honlap technikai hátterét biztosító két új szerver megvásárlásával, ezeken az operációs rendszerek telepítésével és a hálózati kiegészítők biztosításával.

A munka megkezdése előtt összeül, és helyzetfeltárást készít, majd team munkában kidolgozza a portálfejlesztési munkálatok célját, módszerét, felelőseit, határidejét: a fejlesztési munkálatokkal megbízott cég szakmai vezetője, az MTA RKK rendszergazdái, webmesterei, a honlap szerkesztője, és a portálfejlesztésben még részt vevő további alkalmazottak. A végrehajtás koordinálója a portál szerkesztője.

A megbízott professzionális portálfejlesztő cég a komplex többnyelvű (angol, magyar) portálfejlesztést kivitelezi majd (kb. öt hónap alatt). Ennek várható lépései: a meglévő rendszer újrastrukturálása; közös design, egységes arculat; a meglévő tartalom átemelése (könyvtári rendszer, intranet, alegységek honlapjai); CMS (tartalomkezelő rendszer, dokumentumtár); a tudományos eredmények közlésének és a tudománynépszerűsítés új csatornáinak kidolgozása (fórum, blog, knowledge-base szervezés, kereső funkciók, jelentések a kutatási eredményeinkről, ismeretterjesztő publikációk felhelyezése); az interaktív rendezvényszervezés felületének kidolgozása (feltölthető előadások, bejelentkezés, regisztráció a neten, körlevél funkció, előzmények ismertetése); az intranet igény szerinti kibővítése és integrálása a portálba (jogosultságok tisztázása és definiálása, biztonsági eszközök kidolgozása, külső elérhetőség garantálása), a rendszer tesztelése, a majdani üzemeltetők, rendszergazdák, honlapszerkesztő képzése, rendszerkövetés.

Tovább »

A fejlesztő cég az öt hónapos fejlesztőmunka után még utókövetési feladatokat lát el (kb. három hónap).

A portál működtetése

A projekt szakmai felelőse, a honlapszerkesztő lesz a portálfejlesztés belső támogatottságának szervezője, ő felel majd a kutatók és a nem kutatók portálhasználati és tartalomfeltöltési aktivitásának koordinálásáért. Az üzembe helyezés után továbbra is honlapszerkesztői feladatokat lát majd el. Az információk feltöltéséért és a felület használha-tóságának biztosításáért, a műszaki karbantartásért, valamint a biztonsági feltételek fenntartásáért a webmesterek felelnek majd. A tartalomfelhelyezést a honlapszerkesztő, az intézetveze-tők és az igazgató úr együttesen ellenőrzik, az új tartalmat előzetesen engedélyezik (tartalmankénti jogosultságok lesznek definiálva). Belső szabályzat készül a tartalomfelhelyezésről (mit, hol, hogyan, ki helyezhet el), a jogosultságokról, a feladat- és hatáskörökről, lekésőbb az új portál üzembe helyezéséig.


 

 
 
 

Kapcsolat

Projekt menedzser:
Zubán Zsuzsanna

A projekt szakmai vezetője:
Mezei Cecília
A kedvezményezett neve:
MTA Regionális Kutatások Központja
A kedvezményezett címe:
7621 Pécs, Papnövelde u. 22
E-mail: rkk@rkk.hu
Tel.: 06 72 523-800

Galéria

 


Pályázati szervek

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Közreműködő Szervezet
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nomprofit Kft.
(Cím: 1134 Budapest, Váci út 45. C épület;
E-mail: EUtamogatas@esza.hu; Telefon: (+36) 1 273-4250